«Μπλόκο» και στις φορολογικές δηλώσεις

Οι δανειστές δεν εγκρίνουν τις αλλαγές στα έντυπα της εφορίας, ενώ δεν απαντούν και για το φορολογικό

«Μπλόκο» και στις φορολογικές δηλώσεις

Εμπλοκή στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων προκαλεί η... σιωπή των δανειστών.

Το κουαρτέτο δεν έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, για να αρχίσουν να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τώρα έως το τέλος του Απριλίου, ώστε ο φόρος εισοδήματος να καταβληθεί πιο νωρίς και σε περισσότερες δόσεις, και συγκεκριμένα σε 5 έως 8, από τον Μάιο έως τον ∆εκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα επίμονα σημειώματα που έχει αποστείλει στους δανειστές το υπουργείο Οικονομικών, από τα μέσα του περασμένου ∆εκεμβρίου, δεν έχει λάβει καμία απάντηση, με αποτέλεσμα να μη δρομολογούνται προς ψήφιση στη Βουλή οι σχετικές διατάξεις.

Και όλα αυτά για διαδικαστικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλαγές για πολύτεκνους και περιστασιακά απασχολούμενους με χαμηλές αποδοχές, αλλά και με τους κωδικούς για το σύμφωνο συμβίωσης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών «καίγεται» για να γεμίσει τα άδεια ταμεία, με δεδομένο ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου έδειξαν «τρύπα» 183 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια της κυβέρνησης για σημαντικές τομές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, όπως οι νέες κλίμακες φορολόγησης εισοδήματος, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και το περιουσιολόγιο, καθώς και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειστές αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως για την προώθησή τους.

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την απορία τους για τη στάση του κουαρτέτου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με αυτή την τακτική δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ανάλογες με αυτές που είχαν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η ίδια ασάφεια επικρατεί και στο σκέλος της συνολικής αξιολόγησης του προγράμματος, αφού ουδείς στην κυβέρνηση γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τεχνοκράτες της κυβέρνη- σης, ωστόσο είναι αναρμόδια να πάρουν απο- φάσεις για να δρομολογηθούν τα σχετικά νομοσχέδια.

Οι βασικές παράμετροι της αξιολόγησης που αφορούν το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά μέτρα για την επόμενη τριετία παραμένουν στο κενό, προκαλώντας αστάθεια στην οικονομία και εντείνοντας την αβεβαιότητα στην εγχώρια αγορά.

πηγή: REAL.GR